23 de desembre 2008

La Guerra Civil, punt final (1a Part)

El compte enrere

"És una constatació i un fet evident la manca de qualsevol mena d'estudi sobre aquest període de la Història manresana. No hi ha articles en profunditat. Encara avui és difícil trobar les fonts documentals".
Jordi Sardans, any 1982

Era comprensible que amb el triomf dels franquistes, la censura fes acte de presencia en tota mena de treballs històrics, la tesi dels guanyadors era l'única possible: la cruzada contra los rojos en España.

Sovint hi ha historiadors locals que prefereixen oblidar abans que explicar. Cal obrir forats per seguir investigant i arribar a descobrir el passat sigui quina sigui la finalitat. Sobre la Guerra Civil Espanyola existeixen moltes versions, des del historiador-investigador perspicaç en tots els detalls fins al revisionisme de pseudohistoriadors que passen més pels platós de televisió i ràdios que per les biblioteques i arxius.

Després de fer aquest breu speech sobre com enfocar la Guerra Civil, anem al que ens toca que és l'impacte de la Guerra Civil a la ciutat de Manresa, en el seu desenllaç: desembre 1938 - gener 1939.

El 21 de desembre de 1938, un mes abans de l'entrada dels nacionals a la ciutat, es produïa un bombardeig que causà 24 víctimes mortals. Aquest va ser el moment clau, on el pessimisme, la frustració i sobretot la decepció es van apoderar de la gent. La resta de dies, la població civil va haver de fugir als refugis antiaeris, el túnel de Santa Clara dels Ferrocarrils Catalans va ser decisiu per la població que vivia a les Escodines i el Casc Antic per exemple.

Tant és així que la defensa de la ciutat va esdevenir totalment irrisòria, tan sols a la Plaça de la Reforma existia una barricada feta amb maons de l'empedrat. Els darrers plens de l'Ajuntament de Manresa també demostren una falta de rigor i de decisió davant la derrota imminent que es respirava. Les discussions entre partits ja no eren importants, llevat del cas "assumpte del safrà" en la qual estava implicat l'alcalde de la CNT Joaquim Fornells.

Composició del darrer ajuntament republicà de la ciutat de Manresa (31 de desembre de 1938)

L'alcalde de la ciutat era Emilià Martínez i Espinosa, de la Confederació Nacional del Treball (CNT); més vuit consellers: Joan Ricarte, Florenci Ruiz, Josep Aliet, Hilari Mir, Josep García, Lluís Segarra, Antoni Camps i Francesc Sala.

L'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) també tenia vuit consellers: Ramon Gorgui, Lluís Sala, Jesús Font, Joan Casasayas, Andreu Alsina, Jacint Fainé, Joan Feliu i Ramon Serra.

El Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i la seva central sindical (la UGT) tenia nou representants: Marcel·lí Font, Montserrat Planas, Benet Orriols, Ramon Mata, Ermenter Franco, Josep Samper, Francesc Davant, Joan Coma i Jesus Mª Paredes.

La Unió de Rabassaires i l'Acció Catalana Republicana hi aprotaren cadascuna tres representants. Per la UR eren Valentí Brunet, Josep Viadiu i Josep Soler. Per ACR eren Enric Alcañiz, Valentí Escalé i Fermí Vinyes.

Aquest ample ventall de partits i sindicats, hi predominava gairebé la classe treballadora, posat el cas que l'alcalde de Manresa Emilià Martínez era de la CNT, organització anarcosindicalista. Es més, des d'octubre de 1936, tots els alcaldes de Manresa havien pertangut a la CNT, excepte el darrer alcalde republicà, Jeroni Ferrer i Roca que era d'ERC.

Un trist final

L'exèrcit nacional, havia iniciat l'ofensiva a Catalunya, pels voltants de Nadal. Un cop passat el riu Segre i ocupat la primera ciutat important de Catalunya, Lleida, van començar a caure les demés poblacions com Tàrrega, Cervera i per la carretera de Sant Guim van arribar fins a Calaf. El dia 23 de gener de 1939 van arribar a Collbaix, i l'endemà el matí ja estaven a les portes de Manresa. L'única via que quedava al exercit republicà era volar tots els ponts, i carreteres per retardar l'entrada del exercit franquista, durant els dies 22 i 23 de gener, van ser volats la majoria de ponts que travessaven rieres, valls i rius. Els ponts destruïts van ser: El Pont Vell, la passarel·la de ferro de la Reforma, el pont Fumat, el pont que enllaçava l'estació Riu dels ferrocarrils catalans amb l'estació del Nord i el Pont Nou.

El dia 24 les tropes franquistes comandades per Julio Pérez de Salas entren a Manresa, aquestes forces estaven composades per tan sols una columna formada per unitats marroquines i alguns requetès (carlistes). També hi havia diferents falangistes que vestits de paisà van entrar amb l'exèrcit.

_____________
Fonts consultades: Jordi Sardans, Manresa al final de la Guerra Civil (1982) / Pere Gasol i Pujol, Els Bombardeigs franquistes a Manresa 1938 - 1939 (2008)

Fotografies: Túnel de Santa Clara fotografiat des de l'estació de FGC Manresa-Viladordis (trenscat) / Refugi de la Plaça de la Reforma obert arran les obres de la Plaça

9 comentaris:

Té la mà Maria - Reus ha dit...

És increïble que la natura demani a crits ajuda, però més increïble és que ningú l'escolti !!bones festes!!

Mar Roca i Sol ha dit...

Bon Nadal!

Dani ha dit...

Realment, i aqui potser purc autocriticar als que pensem que Barcelona és el melic del món, es parla molt de la guerra a la Ciutat Comtal, però sovint s'oblida la cruesa que va tenir a altres ciutats i viles. És per això que crec que els bloggers com tú feu una tasca de difussió necessària. Estaria bé que a cada poble hi hagués al menys una persona que es dediqués a fer aquesta feina...

Jordi Bonvehí Castañé. ha dit...

doncs seria interessant en el futur crear una xarxa de blocaires d'història, amb els posts recents i un apartat amb un fòrum per discutir i aportar nous temes.

Per cert, GRAN post el d'Enriqueta Martí... la 'sacamantecas' del carrer joaquim costa, a escassos metres de la CNT!!!

Dani ha dit...

http://www.memoria.cat/bombardeigs/

Jordi: No sé si has consutlat aquesta web però està de conya

Jordi Bonvehí Castañé. ha dit...

l'he consultat, es una autentica joia per tot historiador!

Fotos, mapes, arxius, base de dades...

Vicálvaro ha dit...

¡Saludos!

Desde la redacción de la nueva bitácora "Vicálvaro en Castilla" os invitamos a pegar un vistazo a nuestra recién inaugurada página.

"Vicálvaro en Castilla" es una bitácora dedicada a rescatar momentos de nuestra historia como pueblo, tanto la más lejana como la más cercana, acompañándola también de una crítica a la situación cotidiana de nuestro pueblo desde un punto de vista joven, castellano y libertario. "Vicálvaro en Castilla" surge de la necesidad de recuperar la conciencia popular vicalvareña. Las personas que escribimos aquí somos jóvenes del pueblo, estudiantes y trabajadoras, interesadas en la historia de nuestro pueblo. Defendemos también nuestra autonomía como pueblo perdida tras la anexión a Madrid en 1951, una de las muchas causas de la falta de identidad y de lazos entre lxs habitantes del mismo.

Esta es la dirección: http://vicalvaroencastilla.blogspot.com/
Esperamos que os guste.

Tondo Rotondo ha dit...

Ara feia temps que no visitava cap blog manresà...

Una abarçada, Jordi. Molt treballat aquest post, és important no perdre la memòria.

Una abraçada des de Tarragona

Tondo Rotondo ha dit...

He fet un cop d'ull a: http://www.memoria.cat/bombardeigs/

i està molt bé, més complert que segons quins llibres.

Printfriendly