24 d’agost 2008

L'origen de la Festa Major Alternativa

Cartell de la FMA de 1992

L'alternativa de Manresa

Fa 17 anys que es va celebrar la Primera Festa Major Alternativa a la ciutat de Manresa, concretament l'agost de 1992. En aquells temps l'Esquerra Independentista de Catalunya estava al primer ordre del dia amb diferents lluites com els Judicis a la insubmissió, Barcelona 92, el Quinto Centenario, l’Operació Garzón, l’Ateneu Popular “La Seca", On The Road al so, etc.

Des d’aleshores la Festa Major Alternativa (FMA) va evolucionar, créixer i consolidar com una de les "alternatives" amb més solera dels Països Catalans. La festa continua sent fidel a l’esperit amb el qual es va organitzar la primera edició l'any 1992: l'autogestió, la denúncia, la lluita i la festa en una pila d'actes al carrer i de franc.

Manresa volia gaudir d'una festa popular, organitzada pels col•lectius socials que lluitaven a casa nostra, fugir de les festes "enllaunades" i consumistes, com els macroconcerts que organitzava l'ajuntament a la Florinda o al Congost (és el cas del concert de Mecano de 1989, on més de 10.000 manresans i manresanes van omplir el solar de la Florinda) i garantir un accés gratuït a tots els espectacles i concerts.

La plaça de Puigmercadal i el seu entorn són el centre indiscutible dels manresans i manresanes per celebrar la setmana d'actes que proporciona la festa alternativa manresana. Aquest és el centre neuràlgic de la Festa Major Alternativa de Manresa, on es concentren tots els actes que organitza la FMA.

Actualment, els col·lectius i associacions que formen part de l'organització de la Festa Alternativa de Manresa són: la Candidatura d'Unitat Popular de Manresa (CUP), l'Assemblea de Joves de Manresa (AJM), el Casal Popular de la Fadulla, la Colla Tirallongues de Manresa, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de Manresa (SEPC) i Maulets.

4 comentaris:

*Butterfly* ha dit...

penso k la festa major alternativa é sde les festes en les que els joves manresans més ens identifiquem i impliquem. Està molt bé tot el que es monta encara que pels veïns ha de ser una murga i et trobes amb cada jovent més tocat...però tret d'això els concerts gratuits i l'ambient està molt bé.

Efrem ha dit...

Ostres tu, Sou tot un exemple per la resta de pobles! Ens coneixem de vista oi? Almenys jo a tu, hehe. De l'Assamblea de Facultats! Ets dels que s'hi ha implicat, des del principi, dels imprescindibles.

M'aniré passant pel teu bloc, encara que no sigui de Manresa hi ha històries de la ciutat que no deixen de ser interessants de saber!

Salutacions!

Jordi Bonvehí Castañé. ha dit...

Fa cosa d'un any que participo en l'Assemblea de Facultats, intento anar al màxim d'assemblees i participar tant com puc.

A tot això, gràcies per postejar Efrem!

Ens veiem al Raval!

JORDI

Joanet del cabàs ha dit...

Jordi; ets un gran exemple per a gmostrar una festa local a favor del poble i de les associacions socials i també a favor de la lluita i avançar al nostre somni, contra l'especulació urbanística, la cultura popular, alternativa i assembleària.
Jo també parlaré dels origens de les festes alternatives de Sants i com han evolucionat fins ara.
Endavant, ens veiem avui a Manresa, a la nit. Si hi ha pasta per arribar-hi. No se sap mai.

Printfriendly