17 de juny 2009

Un passeig pels carrers manresans

La nomenclatura dels carrers durant la Guerra Civil (Segona part)

En el post anterior vaig publicar la llista amb els noms dels carrers, places i avingudes de la nostra ciutat durant els tres anys que va durar la Guerra Civil, cal afegir que els canvis de nomenclatura de molts carrers van ser immediats, i tot símbol a sants i personatges referents a la cultura religiosa (fins i tot la d'origen catalanista) van ser eliminats per complet de la guia de carrers.

Comencem doncs a fer una referència dels noms i la seva significació política:

Avinguda Konsomol: Vaixell rus que transportà armes per als republicans durant la Guerra Civil.

Dalmau Desfar: Membre d'una família manresana de l'edat mitjana molt coneguda.

Rafael Campalans: Polític català (1887-1933) fou un dels fundadors de l'Unió Socialista de Catalunya, conseller d'Instrucció pública de la Generalitat de 1931.

Francesc Ascaso: Anarquista aragonès (1901-1936) participà en l'assassinat del cardenal Soldevila. Treballà sempre al costat de Durruti. Fou un dels fundadors l'any 1927 de la FAI, morí el 19 de juliol.

6 d'Octubre: Data que recorda la proclamació per part de Lluís Companys de l'Estat Català de la República Federal Espanyola, la sublevació posterior va ser esclafada pel govern central de dretes.

Francesc Layret: Advocat i polític (1880-1920) fou un incasable defensor de les causes del proletariat, dirigí el Partit Republicà Català, fou assassinat per pistolers pagats per la patronal.

Jaume Armegós: Conseller manresà, iniciador de les obres de la Sèquia.

Galán i Garcia Hernàndez: Militars que el 12 de desembre de 1930 es van revoltar contra la monarquia i proclamaren la República, foren empresonats i condemnats a mort.

Roldán Cortada: Obrer manresà que primerament pertanyia a la fracció trentista de la CNT, passà al PSOE i quan aquest s'ajuntà amb d'altres partits per formar el PSUC, en fou un dels membres més actius. Fou també secretari general del comitè de l'UGT. Morí durant la guerra.

Casas Sala: Manresà que fou elegit diputat d'Izquierda Republicana (partit d'Azaña) per Castelló a les eleccions de febrer de 1936. Durant la guerra organitzà la columna de Terol i fou assassinat durant la guerra.

Lluís Bello "Trompeta": Periodista i diputat madrileny que a les Corts constituents de la República de 1931 defensà l'estatut català.

19 de juliol: Data de l'aixecament militar a Catalunya que fracassà estrepitosament. A partir de llavors, els anarquistes tindrien el poder real als carrers de Manresa.

Ferrer i Guàrdia: Pedagog i pensador (1854-1909) creador de l'Escola Moderna, amb postulats laics i moderns, condemnat a mort per les autoritats espanyoles després de la Setmana Tràgica de Barcelona.

Salvador Seguí: El Noi del Sucre (1887-1923) fou un dels sindicalistes mes populars de la seva època, participà en la fundació de la CNT el 1910, assassinat per pistolers pagats per la patronal.

Valentí Almirall: Polític i escriptor (1841-1904), figura clau del catalanisme al darrer quart del segle XIX.

Pau Iglesias: Polític espanyol (1850-1925), fundador del PSOE i del seu sindicat UGT.

Pere Secases: Regidor de l'ajuntament de Manresa de principis de segle XX, era un republicà federal convençut.

Mèxic: Nom que varen col·locar degut a l'ajuda que el país mexicà prestà en tot moment a la República.

Durruti: Dirigent anarquista (1896-1936) de línia insurreccional, morí a Madrid en circumstancies poc clares.

Germans Badia: Polítics que foren assassinats el 28 d'abril de 1936 per pistolers de la FAI, en represàlia a la campanya que Miquel Badia havia portat a terme per acabar amb el pistolerisme, quan havia estat secretari general dels serveis d'ordre públic de la Generalitat (desembre 1933 - setembre 1934).

Font:

- Joaquim Aloy "Viatge per la història dels carrers de Manresa" Regió7 (12/5/1979), pp. 12-13

Printfriendly