06 de març 2014

Records de Jaume Navarro i Torras

La història de la ciutat

Nascut a Manresa l'any 1920, Jaume Navarro i Torras és un testimoni vivent de gairebé un segle d'història manresana. Les entrevistes realitzades per Joaquim Aloy i Pere Gasol a Navarro el setembre del 2009 a la residència Montblanc, recuperen la memòria de diferents fets, episodis i personatges que han marcat el passat recent de la ciutat, des de la fi del regnat d'Alfons XIII fins pràcticament als nostres dies, passant per la República, la Guerra Civil i el franquisme. 

Aspectes de la vida quotidiana com el menjar, l'educació, el cinema, la sanitat i d'altres formen part dels records aportats pel protagonista, juntament amb vivències associades a episodis intensos com la persecució religiosa durant la guerra, les vivències del front, la repressió sobre els vençuts, el racionament, l'estraperlo, les visites de Franco a Manresa, etc. Can Jorba ocupa una part molt important dels records de Jaume Navarro, que va treballar tota la vida als populars magatzems manresans, on va entrar d'aprenent i on va exercir càrrecs directius. 

És, doncs, testimoni directe d'una empresa que marcà tota una època de la vida econòmica i social de la ciutat. Els seus records de l'antic i del nou edifici de Can Jorba, de l'extraordinària personalitat de Joan Jorba Rius, de la detenció d'aquest durant la guerra o de la seva voluntat de crear una sucursal a Perpinyà en previsió per als treballadors que s'haguessin d'exiliar tenen un interès extraordinari.


- Veure la nova pàgina: www.memoria.cat/navarro

2 comentaris:

Eva Soler ha dit...

Bona tarda Jordi,

M'agrada molt el teu blog. Veig imatges que mai havia vist.
Només un comentari. En aquesta imatge dels magatzems Jorba hi consta una data de 1904 i la foto és feta entre 1930 i 1936. Si el detall de la data no és teu m'agradaria saber d'on s'ha tret, que ho comentaria a la persona en qüestió.
Gràcies,

Jordi Bonvehí ha dit...

Bones Eva,

Primer de tot gràcies per la teva fidelitat. La fotografia (m'he oblidat dels crèdits) en qüestió és de la pàgina web de Cal Jorba: http://www.co-jorba.cat

Printfriendly