26 de desembre 2012

El nou eix del Llobregat

La inauguració de la carretera Manresa-Abrera

Fa pocs dies RTVE i Filmoteca Española han penjat a Internet tots els noticiaris de l’històric NO-DO (produïts entre els anys 1943 i 1981). Gràcies a la feina de l'Associació Memòria i Historia de Manresa podem veure els 12 reportatges del NO-DO que es van realitzar a la nostra ciutat. El recull complet el podeu veure en aquest enllaç: www.memoria.cat/no-do

A continuació un NO-DO, concretament del dia 13 de gener de 1975, dedicat a la nova carretera de Manresa a Abrera l'antiga C-1411, ara C-55, carretera construïda pel Ministeri d'Obres Públiques. El film dedica un ampli reportatge a una via que en la seva inauguració retallava en quasi 25 minuts el trajecte entre Barcelona i Manresa. El noticiari es feia ressò: "El antiguo trazado ha sido remplazado por otro de moderna factura y buena visibilidad", en referència a l'antiga carretera de Collbató, que fins el moment era l'única carretera per anar a Manresa si es venia pel Baix Llobregat nord.

La nova carretera C-1411 evitava el seu pas per Collbató i connectava les poblacions d'Abrera i Manresa, seguint el riu Llobregat. “Noticiero” núm. 1670. Any XXXIII del 13/01/1975. Veure el vídeo amb l'àudio aquí: enllaç

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bona tarda, he estat veient el seu bloc, molt interessant tot ell, i he acabat arribant a aquesta entrada, que m'interessa especialment. Des de fa algún temps, em dedico a recopilar informació sobre algunes antigues carreteres catalanes. En el seu dia vaig fer la carretera de Barcelona a Puigcerdà per Vic i Ripoll, i ara estic començant amb l'Eix del Llobregat. El dubte que tinc des de fa temps, és saber quin recorregut feia aquesta carretera per l'interior de la ciutat de Manresa, abans de construïr la variant de Sant Pau.
Voldria que vostè em pogués resoldre aquesta qüestió, bon coneixedor com veig de la ciutat de Manresa. Li estaria molt agraït.
Esperant resposta el saludo molt cordialment.

Printfriendly