13 de desembre 2008

La Setmana Santa

La Processó de Divendres Sant

El Dia de Divendres Sant de l’any 2000 marca una nova etapa de la processó de Setmana Santa a Manresa. Es tancava el segle XX i feia exactament 50 anys que la ciutat de Manresa havia recuperat una antiga tradició de finals del segle XVI, coneguda per la "Processó dels Gremis" en la qual participaven els diferents grups d’obrers i menestrals, a l’aixopluc de llur estendard gremial i acompanyant el "pas" o misteri que tenien en patronatge i tutela. Un acte pietós, segons els cronistes, que en descriuen el silenci i respecte, trencat per la pregària dels religiosos, alternada amb el públic que la presenciava.

Tradicionalment es feia el Dijous Sant fins l’any 1868 en què es va suprimir a causa dels avatars polítics, constitucions i pronunciaments, desplegats al llarg del segle XIX que culminarien amb el destronament de la reina Isabel II. Fins l’any 1950, Manresa tenia una sola processó de Setmana Santa, la dels Dolors, el diumenge de Rams al vespre, celebrada fins al 1931, recuperada l’any 1946 i suprimida l’any 1968, La del Divendres Sant va resistir fins l’any 1978.

L’any 2000 va suposar la consecució de la suma d’esforços i voluntats, recuperant una antiga tradició. L’aclamació popular i, sobretot, el respectable nombre de concurrents, després de vint-i-dos anys sense processó, són l’evidència d’una ciutat que vol recuperar les tradicions, i mostrar-les als petits i als joves, perquè o bé les explicàvem o les perdíem per sempre.

Informació extreta de:

- Festa.cat
- Ajuntament de Manresa

2 comentaris:

Joanet del cabàs ha dit...

Era una festa popular, a la seva època? Jo conec el grup d'armats de la Cofraria de Constantí, on hi ha el Joan Reig, dels Pets i Mesclat, que és pròxim a nosaltres. Ja vaig veure que et vas apuntar de seguidor.
Salut i ens veiem per la uni!
Quan estigui millor i em trobi més a gust, ja parlarem; ja que aquests dies són complicats per la feina com per tot.

L'espia ha dit...

Hi han processons com les de Girona o Tarragona que són un autèntic espectacle, sumat a l'entorn urbà per on passen. El que m'explicaven els meus avis i els dibuixos de Joan Vilanova eren la meva referència a les processons que es feien a Manresa. Ara que fa uns anys que la tornen a fer, he de dir que no és la imatge que me n'havia fet.

Àlex

Printfriendly