28 de novembre 2008

Els capellans, les noies i la font

La Font dels Capellans

Antigament, al matí, els capellans sempre estaven ocupats dient Missa, però a les tardes els agradava canviar d'aires anant a passejar. Mossèn Camilo era un d'ells. Era un jove sacerdot que no passava un dia sense anar a estirar les cames. Feia les passes llargues i era molt decidit. Solia seguir la ruta de les fonts de Manresa i portava sempre una bosseta d'anissos a la butxaca.

Solia anar a una font que hi havia al marge d'un camí de carro amb molta herba i arbres, per les rodalies de Manresa. Allà es reunia amb una colla de tercerons de la Cova i d'altres capellans de la ciutat. En aquell temps, com que a les cases no hi havia aigua corrent, la gent havia d'anar a buscar l'aigua a les fonts i era freqüent que mentre els capellans feien petar la xerrada, s'hi acostés alguna noieta a bucar aigua. Les noietes, per no mullar-se les llargues faldilles, se les aixecaven una mica i se les sostenien amb la mà. D'aquesta manera, els sacerdots i aprenents de sacerdots, podien contemplar els bonics i delicats turmells de les noietes.

-Era el nostre pecat- deia mossèn Camilo somrient. Mentre les noietes s'allunyaven amb el càntir ple d'aigua, els capellanets continuaven xerrant de les seves coses i d'aquelles noietes tan boniques en aquella petits però agradable fonteta, que era coneguda per la gent de l'indret com "la font dels capellans".


Avui la Font dels Capellans és un barri de Manresa, entre el Pont de ferro de la línia dels FGC Barcelona-Manresa i la Sagrada Família. El barri té 800 habitatges construïts fa més de anys per l'Obra Sindical del Hogar i avui gestionats per Adigsa. A més, hi ha diverses cases que recorden l'antic veïnat de pagès.

A prop de la via del tren, una font recorda l'indret on hi havia el brollador que visitaven els capellans d'anys enrere.

Font: Festa.cat

5 comentaris:

L'espia ha dit...

No sabia l'origen del nom d'aquest barri! Aveure si un dia trobo el brollador de l'antiga font. La font dels Capellans es un barri, que tot i ser constructivament tant igual, socialment crec que és tot un món. Una Manresa molt concreta.

Àlex

Eduard ha dit...

Desconeixia l'origen del nom del barri. Sempre interessants els teus articles. Salut!

Eduard

Recerca Vilanoves ha dit...

Aquesta ja la sabia, bé tot menys això de les noietes!, però en general tot el que penges al bloc sempre és una sorpresa, sinó agradable com aquesta, sempre francament interessant!
Ara que estic remenant a fons en algunes parts de la història manresana, i llegint les coses que s'han escrit, se'm fa estrany trobar persones tan joves i tan entregades a la causa!
Doncs res, a veure si algun dia et puc fer alguna consulta i em dónes un cop de mà.

Annabel

Jordi Bonvehí Castañé. ha dit...

humilment, sempre ho dic, faig una tasca de divulgació sense ànim de lucre, es més molts dels meus posts han estat gràcies als mails que m'han enviat la gent.

a tot això, gràcies a tothom per postejar!

Jordi

Dani ha dit...

Haha! És molt bò aquest post Jordi!
El vot de castedat de vegades aquestes coses ja les fa...

Printfriendly