03 de setembre 2008

Els Tirallongues

Els castells arriben a Manresa

L’any 1992 no va ser un any qualsevol per als catalans. Va ser l’any en que es van disputar els Jocs Olímpics d’estiu a la ciutat de Barcelona. Durant molts dies la capital catalana havia estat el melic del món. La cerimònia d’inauguració d’aquells Jocs Olímpics havia de ser un aparador important per a les tradicions catalanes, entre aquestes la d’aixecar castells, un costum molt arrelat a la zona sud de Catalunya. Efectivament els castellers van fer viure un dels moments més intensos i emocionants de la cerimònia d’inauguració. És molt probable que aquell fos l’inici del boom expansiu de la tradició castellera a la resta de territori català.

L’any 92 també va ser any de concurs casteller a Tarragona. Quatre manresans, que jo sàpiga, van ser-hi presents entre el públic: els germans Joan i Domènec Forns, el Pere Bartomeus i el Ricard Riu. Van gaudir tant d’aquella jornada que van decidir que per què no crear una colla castellera al Bages. No ho van dubtar, i van decidir explicar-ho tot a una periodista manresana, la Montse Xixons. El tema va interessar i es va començar a posar fil a l’agulla: una página al diari Regió7, el 14 de novembre de 1992, anunciava la intenció d’uns joves manresans de crear una colla castellera.

La notícia del diari va tenir la seva repercussió –i algunes trucades telefòniques dels inventors de la idea- i un grup de persones van començar a trobar-se per fer realitat la creació d’una colla castellera. Corrien els darrers mesos de l’any 1992. El Pere Bartomeus i el Ricard Riu es van convertir en president i vicepresident respectivament de la colla castellera, mentre que els germans Forns van ser els primers integrants de la junta tècnica de l’entitat. Com sempre, a l’hora d’embarcar-se en una aventura com aquesta, la il·lusió era l’únic patrimoni del que es disposava, només il·lusió, però molta.

Text de Carles Jóder (www.festes.org)

4 comentaris:

Cal Quinze ha dit...

Els Tirallongues van tenir la seva època gloriosa (amb això no vull dir que el moment actual sigui dolent) el 4 de 8 carregat a la plana de l'Om va ser un autèntic "boom" per la ciutat. Llàstima que anys després hi hagués una petita desinflada de participants. Per sort ara fa tota la sensació que les ganes castelleres a Manresa tornen a agafar força.

Per altra banda, tot i que Manresa no està dins de la zona històrica castellera he vist fotos del segle XX i diria que també del XIX a on hi apareixen Castells a Manresa.

Joanet del cabàs ha dit...

Van actuar a les alternatives, aquest any. Sortia al programa que em vas enviar... Per cert, encara el tinc al meu bloc i no el treuré mai, segurament.
Amb els Borinots, encara estem preparant l'actuació de l'11 a l'Expo, que no crec fer-la perquè aniré al fossar amb la CUP.

Jordi Masdeu ha dit...

Recordo els primers assajos, a la Carretera de Santpedor, i després a l'Alberg i a les Escodines. La primera sortida va ser a Castelldefels, i una mica més i matem l'alcalde, que feia pinya. No m'estranya, mitja colla venia (veniem) d'empalmada, crec que de Patum. Per cert, el 4 de 8 va ser a Crist Rei (em sembla que fins i tot hi ha una placa que ho recorda).

Anònim ha dit...

no patiu, l'any que bé tornarem a tenir un 4 de 8 manresa a la portada del regió 7!!! i esteu tots convidats a assistir als assajos previs per aconseguir-ho! :)

Printfriendly