28 d’agost 2008

La Festa Major

Tronada a la plaça Major, durant la Festa Major de l'any 1900. Amb el nou segle, els manresans van demostrar una gran afició tant pels castells de foc com per les tronades, que consistien en un regueró de pólvora combinada amb petards i trons. La tronada típica Manresa era la que es feia representant una forma del rosari.
(Fotografia: Garcia, Gal·la: l'Abans, recull gràfic 1876-1965)

Cartell de la Festa Major de Manresa (1939). Es pot apreciar com el nou règim franquista celebrava la Festa dins el seu marc del "Año de la Vitoria".
(Fotografia: memoria.cat)

Una commemoració solemne i festiva: les relíquies i el castell de foc.


En els darrers posts publicats a "Històries Manresanes" parlava sobre l'aparició de la Festa Major Alternativa de Manresa, però no m'he pogut estar de publicar sobre l'origen històric de la Festa Major de la nostra ciutat.

La Festa Major de Manresa d'estiu commemora històricament el trasllat a Manresa de les relíquies dels patrons sant Maurici, sant Fruitós i santa Agnès. La celebració -que es remunta des del segle XV- tenia lloc els dies 29, 30 i 31 d'agost. Va anar evolucionant amb els anys i va deixar enrere els actes més solemnes i religiosos per ampliar el ventall d'activitats lúdiques, culturals i esportives.

Al final del segle XIX i al principi del segle XX, el dia 29 es feien dues cercaviles amb el pregoner, els músics, els gegants i els nans, i després s'organitzava una tronada a la Plaça Major. Al vespre, hi havia representacions teatrals, concerts, balls a l'envelat i actuacions diverses a les societat i els casinos de la ciutat, que duraven els tres dies de la Festa Major. La gran celebració s'iniciava l'endemà amb els oficis solemnes a la Seu, processó pública amb les relíquies dels Cossos Sants i castell de focs aritficial al vespres. Tant els castells de foc -que van canviar molt sovint d'ubicació: Plaça Sant Domènec, Passeig... - com les tronades esdevingueren activitats destacades del programa d'estiu de principis del segle XX, facilitades per la presència de fàbriques i molins polvorers a la ciutat. A més, entre 1910 fins a 1935 també es van celebrar quinquenalment Jocs Florals per la Festa Major. El 31 d'agost la festa seguia el mateix esquema que el dia anterior, amb la incorporació d'un concurs ocellaire i, a la tarda, una processó per l'interior de la Seu per retornar les relíquies a la cripta. L'1 de setembre s'oficiava una missa a la Seu per als manresans difunts des de la Festa Major anterior.

A partir de la segona meitat del segle XX, el programa festiu va canviar de forma considerable: increment d'activitats i més dies de festa. La processó solemne va anar perdent importància, fins que, el 1966, es va deixar de fer (curiós fet, tractant-se d'una "fiesta nacional" pel règim franquista); també va desaparèixer les tradicionals tronades -recuperades més tard. Van aparèixer en canvi, nous "clàssics" com les sardanes, l'elecció de la pubilla, les batalles de flors i confeti; els concerts de Cors de Clavé, l'exposició d'artistes manresans i una gran varietat d'actes esportius i culturals.

L'envelat (Monumental Entoldado) fou organitzat de 1946 fins a 1976 per l'iniciativa d'un grup de 28 manresans i manresanes que omplien el programa anual amb balls de gala, elecció de miss, actuacions d'artistes famosos i el ball de la pubilla. L'envelat es llogava a fora. L'empresa Ca l'Alter cedia la fusta i els espectacles comptaven amb la col·laboració de molts manresans, que hi reservaven una llotja d'un any per l'altre. El darrer envelat es va celebrar l'any 1976.

Bibliografia:

- COMAS, Francesc: "Històries de Manresa". Ed.Zenobita. Manresa, 2009

3 comentaris:

Cal Quinze ha dit...

La Tronada manresana és un dels acte de la Festa Major amb més contingut històric i emotiu. És una llàstima que aquest acte com alguns altres relacionats amb la Imatgeria de la ciutat estiguin encara desvirtuats i marginats. Estan anys llum del "glamour" que transmeten altres actes com els concerts o el correfoc.És una autèntica llàstima la veritat.

Bona Festa Major!

rosalia ha dit...

... i per la Festa Major, passa pel meu bloc: tinc un regal per tu!

Jordi Bonvehí Castañé. ha dit...

La Festa major de Manresa, es la nul·la expressivitat dels propis manresans i manresanes, que han vist com amb el pas dels anys, la "festa gran" s'ha convertit en un succedani esperpèntic de actes i concerts repetits any rere any, ja més com un clàssic obligatori que t'obliga a sortir per explicar on has anat de vacances aquest any.

Divendres i dissabte, vaig comprovar com estava la Festa Major, per un lloc hi havia l'Alternativa (Pl.Mercat) i la festa "convencional" a Pl. Sant Domènec (concert Gossos...), com ja es típic. Peró a escassos metres hi havia les terrasses del Passeig, amb el típic home gran amb un teclat. M'imagino que la gent que estava a la terrassa no tenia cap interès en la Festa Major?

Simplement cohesió, fem una festa major, per a totes les edats i per a tots els gustos, busquem nexes d'unió, que com a ciutat tenim segur que tenim.

Esta clar que els gustos de la gent són variats i diferents, però no fem una festa "per trams", fem actes que aconsegueixin unir al personal. Un millor Correfoc, un castell de Focs amb més espectacles...

Printfriendly